ng-xim

DVB, digitális televízió adások vétele

Képek   Keresés   lapozás:  
csatornák testreszabása

Ha a TV nézése közben a csatorna nevére kattintasz, megjelenik a második képen látható csatornaváltó menü. Mivel a csatornák száma a szolgáltatástól függően igen nagy lehet, ezért célszerű a használat megkönnyítésére szűrőket és egyedi beállítási lehetőségeket biztosítani.

A csatorna beállítások menüpontot kiválasztva az első képen látható táblázathoz jutunk. A táblázat nagy részét rendeltetésszerűen a program tölti ki, az automatikus csatornakereséskor. A testre szabáshoz az alábbi oszlopokat szántuk:

- program szám: egy számkód, amivel a billentyűzetről, vagy távirányítóról választhatók a csatornák. Célszerű sorba rendezéshez is ezt használni.

- csatorna: Ezt ugyan kitölti a program, de választhatunk magunknak másik nevet is. (Pl. m1 HD helyett MTv-1) A továbbiakban ezen a néven fog szerepelni minden listában.

- csoport: ez az oszlop arra van szánva, hogy ki-ki a maga érdeklődési köre szerint csoportokba sorolja a csatornákat. Pl. hírműsor, sport, zene, közszolgálati, ...

- választott hang: Ha egy csatornához több hangsáv is tartozik, és nem az elsőt szeretnénk hallgatni akkor ezt átírhatjuk.

A csatornák kezelését segítik a szűrők. A program telepítéskor két szűrőt hoz létre: Magyar TV és default néven. Ezeket megnézve könnyen csinálhatsz másikakat a saját igényeid szerint, a harmadik képen látható menü segítségével.

Ha valaki kézzel akar beállítani egy csatornát azt is megteheti. Ennek akkor lehet értelme, ha még nincs jó antennája, de kíváncsi rá, hogy legalább akadozva működik-e a vétel. Ilyenkor legalább a következő adatokat kell kitölteni:

kód=k1 (vagy valami ami még nincs)

csatorna=MTv-1 ( szabadon választhatod, lényeg, hogy ráismerj )

frq MHz=802

pid=2000

vpid=2001

apid=2002

( A fenti értékek Budapesten a DunaTv csatornához tartoznak. Más körzetekben a frekvencia más lesz. 794, 826, 850, 842, 858, 810, 818 )

DVB-S esetén még a következő kettőt is meg kell adni:

symbolrate MHz=

polarizáció=