Melyik hangformátumot használjuk?


Az ng-xim program segítségével készültek az alábbi tesztek, melyeken az ogg és mp3 formában tömörített hangfelvételek eltéréseit figyelhetjük meg. Az itt leírtaknak nem az a célja, hogy az ogg vagy mp3 formátumok között döntsünk. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a különböző hang tömörítési eljárások, mint például az ogg vagy mp3 paraméterezhetők. Lehetnek fix bitrátával készült pl.: 64-, 128-, 256Kbit/sec, vagy változó bitrátás VBR felvételek. Ezeken belül további paraméterekkel még jelentősen változtatható a minőség. Vagyis az egyes formátumokon belül különböző minőségű felvételekkel találkozhatunk. Ha például a zenei CD-nket szeretnénk bemásolni a számítógépbe, érdemes rászánni egy kis időt, hogy előtte beállítsuk a használt encoder optimális paramétereit.

Az egésszel úgy kezdtem el foglalkozni, hogy egy ismerősömet, aki nagy zene rajongó megpróbáltam rábeszélni, hogy felvételeit másoljuk át a számítógépére. Mintaként át is másoltunk néhány felvételt a szokásos (128Kbit/sec) mp3 beállításokkal. Meghallgatta és azt mondta, hogy a hang egy kicsit lebeg. Én ugyan nem hallottam, mert nincs olyan fülem hozzá, de rászántam néhány órát, és kicsit jobban utánajártam a dolognak. Az alábbi eredményekre jutottam:Az ábrán egymás alatt hat jel látható. A felső az eredeti szinuszos teszt jel hangerejének változását mutatja. Alatta két különböző ogg formátumban mentett változatot vettünk fel, maj egy 256Kbit/sec-, egy 128Kbit/sec- és végül egy 64Kbit/sec-es mp3 felvétel szerepel.

Az alsó két sorban a felvétel hangereje már szemmel láthatóan ingadozik. Vagyis igaza volt zene értő ismerősömnek, a hang lebeg.Az eltérések egy másik nézetben még jobban megfigyelhetők.

Az itt balra látható második ábrán az eredeti teszt hang szinuszos jel alakja látható. A szinuszhullámok egyenletesek, a csúcsok egy egyenesen vannak.

(A zöld szín a bal csatorna, a barna szín a jobb csatorna.)Ez a harmadik ábra a 64Kbit/sec-es mp3 fájl visszajátszásakor kapott jelet mutatja. Az eredetileg egyenletes hangerejű szinuszhullámok csúcsai jól láthatóan nem azonos magasságúak.A negyedik ábra szintén a 64Kbit/sec-es mp3 fájl visszajátszásakor kapott jelet mutatja egy másik időpontban. Az eredetileg egyenletes hangerejű szinuszhullámok csúcsai itt is jól láthatóan nem azonos magasságúak.Akinek kedve támad rá, maga is végezhet teszteket.

A hang fájl szerkesztésbe a balra látható hangfelvétel menüponton keresztül (Alt-h), vagy a főmenüből lehet belépni.A hang fájl szerkesztésben egy jobb egérgombos kattintásra megjelenő beugró menüből választható ki a hang beszúrása.

Az így előállított teszt hang aztán a mentés menüpontban kiválasztható különféle formátumokban elmenthető.A hetedik ábrán az itt bemutatott teszt hang paraméterei láthatók.


A fentieket összegezve igényes hangfelvételhez az oggenc -q 7 paraméterrel tömörített hangformátumot javaslom. Ez VBR formában fogja rögzíteni a felvételt, vagyis az átlagos bitráta függeni fog a zene jellegétől. Tapasztalatok szerint 170-190 Kbit/sec érték között lesz, a hangminősége viszont jobb mint a 256Kbit/sec-es mp3 felvételeké.